Съвети за хранене на застаряващи домашни любимци

Съвети за хранене на застаряващи домашни любимци

С напредването на възрастта нуждите на кучетата и котките се променят. Правилното хранене е важно за тяхното здравословно състояние.

И така, на каква възраст домашният любимец започва да остарява? При котките това се случва между 9 и 11 години, докато при кучетата варира в зависимост от техния размер – пет или шест за гигантски породи, седем или осем за средно големи кучета ( напр. бордър коли, хъски) и девет или 10 за малки породи (напр. чихуахуа). Ето някои основни съвети, които да следвате, за хранене на застаряващия ви любимец.

Бъдете подготвени за промени

Домашните любимци изпитват много от същите физически промени, каквито изпитваме и ние. Когато остареят започват да се чувстват по-малко активни. Не мислете, че всички изменения се дължат на напреднала възраст, тъй като някои заболявания могат да причинят същите симптоми. Уверете се, че сте уведомили вашия ветеринарен лекар за всички промени, които забелязвате при вашия домашен любимец. Ако се установи, че проблемът е напреднала възраст, ще трябва да изградите нов режим на хранене като добавите и  упражнения, за да приспособите вашия космат приятел към следващия етап от неговия живот.

Внимавайте с какво ги храните

Поддържането на диета от вашия домашен любимец има множество предимства, освен че ще му помогне да се чувства по-добре, има вероятност да му осигури и по-дълъг живот. В едно проучване лабрадор ретривъри, които са били на диета с ограничен прием на калории, са живели почти две години по-дълго от тези, които са хранени както обикновено. Въпреки че това изследване все още не е повторено при други породи кучета или при котки,  здравословната диета е по-важна от всякога. Ако вашия любимец е с наднормено тегло, говорете с вашия ветеринарен лекар как безопасно да започнете постепенна програма за намаляване на телесната маса. Някои от промените може да са леки корекции, като например да не му оставяте храна в купичката за цял ден, а вместо това да го храните през няколко часа на равномерни порции. Почистването на остатъците от масата и избягването на лакомства също може да помогне. При котките е важно да не прекалявате с ограничаването на количеството храна. Котките, които ядат твърде малко, могат да развият сериозни здравословни  роблеми .

Избор на правилната храна за домашни любимци

Хранете вашия домашен любимец с балансирана диета. По-възрастните животни са по-податливи на хронични заболявания, като артрит, както и проблеми с бъбреците и сърцето. За щастие, проучванията във ветеринарното хранене имат огромен напредък и са разработили специални терапевтични диети, които могат да помогнат за справяне с различни заболявания при кучета и котки.

Хидратацията е от огромно значение

Наблюдавайте колко вода пие вашият домашен любимец всеки ден. Не забравяйте постоянно да има налична прясна вода на разположение. Някои проблеми, като артрит, могат значително да намалят жаждата при кучетата и котките, докато други, като диабет и бъбречно заболяване, ги карат да пият повече.

Грешки, които задължително трябва да избягвате

Както при всяка голяма промяна в живота на вашия домашен любимец, трябва да сте сигурни, че разбирате какво да избягвате, преди да промените неговата диета.

·         Ако вашият домашен любимец има хронично бъбречно заболяване, избягвайте всякакви храни с повишено количество на протеини, сол и фосфор.

·         За кучета избягвайте кокали, тъй като те са лоши за храносмилането на вашия възрастен домашен любимец и могат да навредят на крехките му зъби.

·         Избягвайте тлъстите парчета месо – те могат да причинят диария и да забавят храносмилането, но и да доведат до проблеми като панкреатит.

·         Избягвайте странични продукти с много различни съставки, както и храни с трудно смилаеми въглехидрати. Както по-възрастните кучета, така и котките могат по-добре да обработват въглехидратите в малки количества (напр. овес, ориз и смляно ленено семе).

Размер на порциите и честота на хранене

Това е съществено съображение, тъй като размерът на храната на вашия домашен любимец и колко често яде имат огромно влияние върху здравето.

Възрастни кучета: Веднъж или два пъти дневно, в зависимост от предишните им хранителни навици и текущия им режим. Порциите им трябва да са по-малки, за да са съобразени с по-ниски нива на активност. Изведете възрастното си куче на кратка разходка след хранене, тъй като храната щ