Здравословно хранене при домашните любимци

Здравословно хранене при домашните любимци

Всеки собственик иска неговият домашен любимец да бъде в най-добрата си форма, но понякога не e напълно образован за всички начини, по които може да му помогне да живее по-дълго и по-здравословно. Колкото и да обичаме своите животинки често може да правим неща, които са вредни за тяхното здраве, без дори да го осъзнаваме.

За щастие, начините, по които можем да удължим и подобрим живота на нашите домашни любимци, са доста прости! Съставихме списък с нещата, които трябва да правите, за да осигурите тяхното благосъстояние!

Хранете ги с висококачествени съставки и порции

Що се отнася до храненето на нашите домашни любимци, най-често срещаните проблеми са взаимосвързани: те или не получават достатъчно храна или получават твърде много.

Според Асоциацията за превенция на затлъстяването на домашни любимци, до 60% процента от котките и кучетата са с наднормено тегло или с опасност от затлъстяване.  Това допълнително тегло сериозно влияе върху качеството им на живот – може да се развият заболявания като артрит, хипертония и диабет, което води до скъпи ветеринарни сметки и съкратен живот.

Какво можете да направите, за да предотвратите това? Първата стъпка в справянето със затлъстяването на животните е да храните вашия домашен любимец с висококачественахрана със здравословни съставки в правилните пропорции.

Ако някога имате някакви въпроси или притеснения относно това с какво е безопасно да храните вашите домашни любимци, най-добре e първо да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Започнете от рано и се придържайте към графика

Създайте план за хранене още преди да доведете у дома своя космат приятел и се уверете, че всички членове на семейството ви се придържат към плана. Не е редно някой да го  храни с остатъци от масата, докато друг следва правилата, тъй като това може да го обърка и да предизвика придирчивост. Последователността ще помогне на вашето куче или котка да развие здравословни и редовни хранителни навици.

Спазването на график също помага за изграждането на здравословни хранителни навици. Препоръчваме хранене веднъж на ден или два пъти на ден. Не забравяйте да следвате указанията върху вашата храна за кучета и котки за да определите колко точно да им дадете. Уверете се, че храните своя космат приятел с едно и също количество в приблизително едно и също време на деня.

Измерването на храната всеки ден ще ви помогне да контролирате калориите, които приема. Ако имате по-активен любимец, може да се наложи леко да увеличите това количество, и обратното ако имате по-спокойно животинче, може да се наложи да намалите количеството, което му давате ежедневно въз основа на телесното му състояние.

Избягвайте да ги храните от масата

Има голям шанс вашият любимец да проявява интерес към храната върху вашата трапеза. Ако започнете да го храните от масата, то може да спре да се храни с това, което има в купичката и вместо това да изчака по-вкусните опции намиращи се във вашата чиния. Това може да окуражи лошото поведение, като например скачане по трапезата с цел стигане до остатъците върху нея. Изкоренете този навик, като вместо това може да им давате лакомства, но чак след като са изяли своята порция.

Надяваме се, че тези съвети ще помогнат на вашите домашни любимци да живеят по-дълго и по-здравословно! Споделете с нас какво правите вие, за да поддържате своите кучета или котки здрави и не забравяйте да ни следвате в социалните медии, за да получавате повече съвети за щастливи животинки от Alleva!