Защо кученцата се страхуват от гръмотевици?

Защо кученцата се страхуват от гръмотевици?

Тропотът на дъждовните капки, тътенът на гръмотевицата - докато някои може да намират тези звуци за успокояващи, за кученцата те могат да предизвикат чувство на страх и безпокойство. Фобията от гръмотевична буря е често срещан проблем сред малките кученца, оставяйки собствениците на домашни любимци озадачени и нетърпеливи да разберат основната причина за поведението на косматия си приятел. В тази статия се задълбочаваме в причините, поради които кученцата често се страхуват от гръмотевици.
Страхът от гръмотевици при кученцата може да произтича от различни фактори, вариращи от генетични предразположения до влияния на околната среда. Едно възможно обяснение е чувствителността на слуховите сетива на кученцата. Кучетата имат повишена способност да долавят звуци, което ги прави по-сензитивни на силните и внезапни шумове, свързани с гръмотевични бури.
Примери за поведение, проявявано от кученца по време на гръмотевични бури, включват треперене, криене, хленчене или търсене на утеха от собствениците си. Тези реакции са инстинктивни и служат като механизми за справяне с възприеманите заплахи.
Признаци на обезпокоено куче:
Въпреки че може да е лесно да забележите признаците, че вашето куче е тревожно и се страхува от наближаваща буря, причините, поради които кучетата се страхуват от гръмотевични бури, са много по-сложни.

Някои често срещани симптоми, които показват, че кучето се страхува от гръмотевични бури, включват:

•    Треперене: Кучетата могат да треперят преди или по време на гръмотевични бури поради страх и безпокойство.
•    Скриване: Кучетата могат да търсят скривалища, като например под мебели, в килери или зад предмети, за да избягат от предполагаемата заплаха от бурята.
•    Задъхване: Засиленото задъхване, дори когато температурата не е прекалено висока, може да е признак на стрес и безпокойство при кучетата.
•    Хленчене или вокализиране: Кучетата могат да скимтят, ръмжат или да лаят по време на гръмотевични бури като начин да изразят страха си и да потърсят подкрепа от стопанина си.
•    Безпокойството и краченето напред-назад са често срещано поведение, проявявано от кучета, изпитващи безпокойство по време на гръмотевични бури.
•    Лигавене: Прекомерното лигавене или слюноотделяне може да бъде физическа проява на реакцията на страх на кучето към гръмотевични бури.
•    Загуба на апетит: Някои кучета може да загубят интерес към храната или да откажат да ядат по време на гръмотевични бури поради стрес и безпокойство.
•    Разрушително поведение: Кучетата могат да проявяват разрушително поведение като дъвчене на мебели, драскане по стени или пакости извършени върху килим като начин да се справят със страха си.
•    Търсене на комфорт: Кучетата могат да търсят комфорт и увереност от собствениците си, като стоят близо, седят в скута или се облягат на тях по време на гръмотевични бури.
•    Прекомерно облизване: Някои кучета може да прибягнат до прекомерно облизване като самоуспокояващо поведение по време на гръмотевични бури.
Разпознаването на тези симптоми може да помогне на собствениците на домашни любимци да разберат кога кучето им изпитва страх и безпокойство по време на гръмотевични бури. Осигуряването на безопасна и комфортна среда, заедно с подходящи интервенции като успокояващи добавки или техники за промяна на поведението, може да помогне на кучетата да се справят по-ефективно със страха си от гръмотевични бури.

Ползи:

•    Инстинкт за оцеляване: В дивата природа внезапните силни шумове могат да сигнализират за присъствието на хищници или предстояща опасност, предизвиквайки естествена реакция на страх у кученцата
•    Фактори на околната среда: Фактори на околната среда, като минали травматични преживявания по време на гръмотевични бури или липса на излагане на силни шумове по време на ранен период на развитие, също могат да повлияят на реакциите на страх на кученцата.
Въпреки че страхът от гръмотевици при кученцата може да изглежда тревожен, има стратегии, които собствениците на домашни любимци могат да използват, за да помогнат на косматите си другари да се справят с фобията от гръмотевична буря. Те включват създаване на безопасна и удобна среда по време на бури, осигуряване на разсейващи фактори като играчки или лакомства и търсене на насоки от ветеринарен лекар или професионален треньор, ако е необходимо.

От съществено значение е собствениците на домашни любимци да подходят към проблема с търпение, разбиране и съпричастност. Alleva, компания, посветена на предоставянето на качествени продукти за грижа за кучета и котки, признава важността на справянето с техните страхове и тревоги със състрадание.