Защо да изберем куче от смесена порода

Защо да изберем куче от смесена порода

Кучето от смесена порода има много повече предимства, отколкото недостатъци.

Като външен вид, тези кучета са много красиви. Имат черти от много породи и е изключително забавно, когато не знаеш кои са родителите на кученцето. Започваш да откриваш прилики в характера и специфики на външния вид от различни, на пръв поглед несъвместими породи.

Моето куче е от смесена порода. Според ветеринаря Мечо е смесен между корги и каракачанска овчарка. Тъй като не вярвах, го сравнихме с младо каракачанско куче.

Приликата в муцунката беше изумителна. На пръв поглед е невъзможна комбинация, но природата си знае работата. Друг плюс при външния вид е, че кучето от смесена порода е единствено и неповторимо, няма второ като него.

Колко е хубаво, когато ме спрат на улицата, буквално възхитени хора, за да питат каква му е породата, защото е много красив. Отговарям им, че съжалявам, но той е единствен и неповторим.

Друго предимство на смесените породи кучета е, че са по-здрави. При породистите кучета съществуват слаби места и болести, характерни за породата. Това е така, защото кучетата се размножават само с други от своята порода, а така се смесват близки гени.

Рядко се внася свежа кръв, но понякога, за да се заздрави поколението, оплождането става между кучета от различни породи, но с близки характерни черти.

Тогава куче от смесена порода се продава, като чистокръвно.

Ако сте си харесали куче от определена порода, най-добре проучете характерните кучешки заболявания, защото те се проявяват във висок процент от животните. При смесените кучета, болестите на породите, предадени от родителите почти не се проявяват, точно заради смесването на далечни гени.

Някакъв минус при избора на куче от смесена порода е, че ще трябва да отделите повече време за дресировка. Тъй като не са селектирани, те са неконтролириуеми и емоционални. Но така или иначе, ако сте решили да си вземете куче, ще трябва да отделите необходимото време, енергия и търпение, за да въведете ред вкъщи.

Като евентуален друг минус е и това, че не знаем колко голямо ще стане животното, в случай че се грижим за малко кученце, чиито родители не познаваме.

И за финал, искам да кажа нещо много важно и съществено: Осиновете куче, не купувайте!