От каква храна се нуждаят котките

От каква храна се нуждаят котките

Съществуват два основни вида котешка храна: суха и мокра. Сухата храна обикновено е по-достъпна и може да бъде оставяна на котката да си похапва през деня. Мократа храна е по-скъпа, но съдържа повече влага, което може да е важно за котки, които не пият достатъчно вода сами.

Повечето експерти са съгласни, че диета, състояща се от суха и мокра храна, е идеална за котките. По този начин те могат да се възползват от предимствата и на двата вида храна.

При избора на търговска храна за котки е важно да изберете такава, която е пълноценна и балансирана. Това означава, че тя съдържа всички хранителни вещества, от които котката се нуждае, за да бъде здрава. Най-добрият начин да определите дали дадена храна е пълноценна и балансирана е да прочетете печата върху опаковката.

Като цяло котките трябва да се хранят 2-3 пъти дневно, като всяко хранене се състои от около 80-90 грама храна. Някои котки обаче могат да се справят по-добре с по-чести или по-редки хранения. Най-добре е да работите с ветеринарен лекар, за да определите какъв график на хранене е най-подходящ за Вашата котка.

Котките се нуждаят от диета с високо съдържание на протеини и мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Това е така, защото котките са месоядни животни, което означава, че организмът им е създаден да смила и използва само животински протеини. Животинските протеини съдържат всички хранителни вещества, от които котките се нуждаят, за да оцелеят и да се развиват, включително незаменими аминокиселини, витамини и минерали.

Въглехидратите, от друга страна, не са съществена част от диетата на котката. Всъщност те могат да бъдат вредни, тъй като могат да доведат до увеличаване на теглото и диабет. Затова е най-добре да избягвате да храните котката си с храни с високо съдържание на въглехидрати.

Храненето на котката с високопротеинова и нисковъглехидратна диета има много предимства. Котките, които се хранят по този начин, обикновено са по-слаби и имат повече енергия. Освен това те са по-малко склонни към затлъстяване и диабет.

Котките се нуждаят от диета с високо съдържание на мазнини. Мазнините осигуряват много ползи за котките, включително:

  • подобряване на състоянието на козината и кожата
  • по-добро здраве на ставите
  • подобрено храносмилане
  • повишени нива на енергия

В заключение, котките се нуждаят от здравословна и разнообразна диета, която отговаря на нуждите им. Различните породи както и етапите на растеж са два важни фактора определящи хранителните навици на котките. Например котенцата се нуждаят от повече калории и протеини, отколкото възрастните котки. Добро правило е да ги храните около три пъти дневно до шестмесечна възраст, след което преминете на хранене два пъти дневно. Освен това домашните котки може да се нуждаят от повече калории, отколкото тези, които живеят на открито, тъй като обикновено имат по-заседнал начин на живот.