Основни хранителни вещества за кучетата

Основни хранителни вещества за кучетата

Като собственик е важно да сте наясно с различните основни хранителни вещества, от които Вашето куче се нуждае, за да поддържа здравето си. Въпреки че всички кучета се нуждаят от определени храни, някои от тях могат да имат по-специфична необходимост от други в зависимост от възрастта, породата, размера и нивото на активност.

Шестте основни хранителни вещества, от които се нуждаят всички кучета, са протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали и вода. Нека разгледаме по-подробно всеки от тях.

Протеините са от съществено значение за развитието и възстановяването на мускулите, а също така играят важна роля в много други телесни функции. Кучетата се нуждаят от 20 различни аминокиселини в храната си, 11 от които те могат да синтезират сами, а останалите 9 трябва да се набавят от храната.

Мазнините са основен източник на енергия и са от съществено значение за усвояването на някои витамини. Те играят роля и за поддържането на здрава кожа и козина. Кучетата се нуждаят от балансирано съдържание на омега-3 и омега-6 мастни киселини в храната си.

Въглехидратите са друг източник на енергия за кучетата и се съдържат в много различни храни, включително зърнени храни, зеленчуци и плодове. Кучетата не се нуждаят от големи количества въглехидрати в диетата си, но сложните въглехидрати, като тези, които се съдържат в сладките картофи, могат да бъдат добър източник на фибри.

Витамините са от значение за много различни функции в организма, включително за метаболизма, имунитета, растежа и възстановяването. Кучетата обикновено могат да си набавят витамини от храната, която консумират, но някои може да се нуждаят от добавки, ако не се хранят балансирано.

Минералите също имат важно приложение в диетата на кучетата и се съдържат в много различни храни. Калцият е важен за здрави кости и зъби, а желязото помага за поддържане на здрава кръв. Кучетата се нуждаят и от други минерали, като фосфор, калий и натрий, за различни функции в организма.

Водата е най-важният хранителен елемент за кучетата (и всички други животни) и трябва да бъде на разположение по всяко време. Кучетата обикновено се нуждаят от около 240мл. вода на ден за всеки 10 килограма телесно тегло.

Има много основни хранителни вещества, от които кучетата се нуждаят за цялостното си здраве.

  • Основните хранителни вещества за кучетата включват протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали.
  • Протеините са от съществено значение за мускулите, органите и кожата на кучето.
  • Мазнините осигуряват енергия и помагат за поддържане на здрава козина на кучето.
  • Въглехидратите са необходими за храносмилането и метаболизма на кучето.
  • Витамините са от съществено значение за цялостното здраве на кучето.
  • Минералите са необходими за костите и зъбите на кучето.

Балансираното хранене е най-добрият начин да се гарантира, че кучето Ви получава всички необходими хранителни вещества. Затова ние Ви предлагаме линията Alleva Equilibrium. Тя предоставя висококачествена пълноценна диета с балансирано количество протеини, мазнини и въглехидрати, което да задоволи потребностите на Вашите лаещи приятели.