Коя е най-подходящата храна за кастрирани котки?

Коя е най-подходящата храна за кастрирани котки?

Котките са известни с това, че са придирчиви към храната. Но знаете ли, че кастрираните котки имат още по-специфични изисквания? Когато една котка е кастрирана, нейните хормони се променят, което може да окаже влияние върху метаболизма и нейното здраве.
Много е важно собствениците да разберат какво означава кастрирането за котката им и как могат да гарантират, че техния домашен любимец получава храната, от която се нуждае. В тази статия ще проучим защо кастрираните котки се нуждаят от специфична храна и какво можете да направите, за да сте сигурни, че им осигурявате всички необходими хранителни вещества, за да бъдат здрави.

Какво имаме предвид, когато казваме, че котката е кастрирана?


Кастрацията е хирургическа процедура, при която репродуктивните органи на мъжка или женска котка се отстраняват, за да се предотврати размножаването им. Кастрираните котки понякога се наричат "стерилизирани".

Как кастрацията или стерилизацията влияе на хранителните нужди на котката?


Кастрирането може да окаже значително влияние върху хранителните нужди на котката. Когато една котка е кастрирана, нейните хормони се променят, което може да повлияе на метаболизма им. Кастрираните котки обикновено имат по-бавен метаболизъм от некастрираните, което означава, че се нуждаят от по-малко калории, за да поддържат здравословно тегло. Ако кастрираната котка се храни със същото количество храна като некастрирана котка, това може да доведе до затлъстяване.

Каква е разликата между диетата на кастрирани и некастрирани котки?


Кастрираните котки имат различни хранителни изисквания от некастрираните котки. Както вече обсъдихме, кастрираните котки се нуждаят от по-малко калории от некастрираните котки. Въпреки това, те също изискват различни пропорции на макронутриенти, като протеини, и мазнини.
Протеинът е особено важен за котките, тъй като помага за поддържането на тяхната мускулатура. Кастрираните котки се нуждаят от диета с високо съдържание на протеини, тъй като тя може да помогне за поддържане на мускулната маса.
Мазнините също са основно хранително вещество за котките, тъй като им осигуряват енергия и помагат за поддържането на здравето на кожата и козината им. Въпреки това, кастрираните котки изискват диета с по-малко мазнини в сравнение с некастрираните котки. Това е така, защото имат по-бавен метаболизъм и са изложени на по-висок риск от затлъстяване. Именно затова трябва да изберете храна за кастрирани котки с по-ниско съдържание на мазнини.

Няколко съвета за хранене на кастрирани котки


Кастрацията води до намалена хормонална секреция от тялото на котката. Поради това повишеният апетит и наддаването на тегло стават неизбежни, ако хранителния режим не е внимателно изготвен.

• Следвайте препоръчителната дневна доза, докато храните котката.
• Преминете към видовете храни, които намаляват пристъпите на глад.
• Опитайте да включите мокри форми на храна в допълнение към сухите. Това ще увеличи приема на вода. Освен това ще удължи времето между храненията.
• Оставете пространство на котката и отделете време за прехода. През този период, който продължава около 2 месеца, всяка нова храна трябва бъде постепенно включвана в нейната диета.


Продуктите, които препоръчваме:
Храна за котки alleva holistic (adult cat) с пилешко и патешко и с Алое Вера и Женшен, 1.5кг
Храна за котки alleva holistic (adult cat) с агнешко и еленско и с Канабис Сатива и Женшен, 10кг
и други храни за котки.