Как да си избера куче

Как да си избера куче

Изборът на куче е много отговорен момент, като е важно да сте на 100% сигурни, че ще можете да полагате качествени грижи за любимците си след това, но и да им подарите много любов. Ако сте решили да си вземете куче от приют, тогава вие сте герой и истински добър човек, който е готов да бъде родител на едно може би много изстрадало навън животно.

Какво куче да си изберем

И така, след като сте взели окончателното решение да осиновите любимец от приют, следва да се замислите и за няколко важни аспекта при избора на подходящата порода.

Първият важен фактор е това дали живеете в къща или в малък апартамент. Може би се питате каква е причината и защо това е важно. Много просто, а именно някои породи (особено по-големите) са доста активни физически и имат нуждата от доста по-голямо пространство, за да изразходват тази енергия.

Все пак например няма как да отглеждате немски дог или тибетски мастиф, защото тези кучета са едни от най-едрите и се нуждаят от доста голямо пространство.

Другото важно нещо, на което трябва да обърнете внимание е вашият темперамент. Добре е кучето, което си харесате, да има сходен на вашия характер, като така много по-лесно ще изградите доверителни отношения и ще се разбирате доста по-добре. Така например, ако не водите активен начин на живот, тогава ви трябва активно куче като джак ръсел териер или голдън ретривър. В случай че сте постоянно в движение, ще ви е трудно с мопс, който обича да мързелува.

Ако пък обожавате физическите тренировки и разходките в парка всеки ден, тогава напротив е по-добре да си вземете по-енергичните породи кучета, които винаги ще ви съставят компания и ще можете да сте на една спортна вълна, така да се каже.

Добре е и да поговорите с работниците в приюта, които също могат да ви ориентират за това, както и да ви дадат ценни съвети кои породи кучета са по-добрият избор за вас. Не по-малко важно е това дали сте семейни и по-конкретно дали имате малки деца.

Някои кучета не се разбират добре с малчуганите и могат да са доста агресивни към тях, когато им досаждат. Ето защо, ако имате малко дете, тогава за вас най-добрият вариант са по-спокойните кучета, които дори могат да са детегледачка на малчуганите ви.

И не на последно място, винаги се съобразявайте с това дали имате и други животни, защото някои кучета не са много социални. Това значи, че ако имате котка или някое друго животно, тогава е редно да се насочите към по-добродушните така да се каже породи, които ще могат да се сприятелят с тях и няма да се създават излишни конфликти помежду им.

Важно е да обмислите много добре решението за избор на куче и дали ще имате достатъчно свободно време, за да се грижите за домашния си любимец. Все пак вашето ежедневие ще се промени малко или много, като така ще се налага да изкарвате кучето ви, да му купувате храна и играчки, да го водите на редовни прегледи при ветеринар и редица други неща.

Ако обаче си вземете любимец, тогава бъдете готови и за това, че ще имате истински верен приятел, който ще е винаги с вас и ще ви подари чистата си любов, с каквато само животните могат да ни дарят.