Хранителни навици на кучетата

Хранителни навици на кучетата

Хранителните навици на кучетата са изключително важни за тяхното здравословно състояние. Кучетата трябва да се хранят с пълноценна и балансирана храна, която отговаря на индивидуалните им нужди. Видът на храната, количеството и честотата на храненията трябва да са съобразени с възрастта, теглото, нивото на активност и породата на Вашето куче.

Обикновено се препоръчва малките кученца да се хранят три-четири пъти дневно, докато възрастните кучета могат да се хранят веднъж или два пъти дневно. Любимците в напреднала възраст може да се наложи да се хранят по-често, особено ако имат здравословни проблеми, които засягат апетита или храносмилането им.

Кучето трябва да изяжда между 2 и 4% от телесното си тегло. Разбира се, количеството се различава в зависимост от вида на храната. По принцип може грубо да се предположи, че здраво възрастно куче трябва да изяжда по около 57 kcal на килограм тегло. Малките кученца се нуждаят от повече енергия и тогава те могат да приемат до 170 kcal на килограм телесно тегло.

Най-добрият начин да определите колко често да храните кучето си е да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар. Той може да Ви помогне да създадете план за хранене, който да отговаря на специфичните нужди на домашния Ви любимец.

Когато става въпрос за това с какъв вид храна да храните кучето си, има много възможности. Най-важното е да изберете пълноценна и балансирана храна, която да съдържа всички хранителни вещества, от които се нуждае то. Добрата храна за Вашият домашен любимец трябва да съдържа определени съставки, като микроелементи, въглехидрати, витамини, омега мастни киселини и особено протеини и мазнини, които са необходими за жизненоважни функции на животното.

Подрастващите лаещи приятели се нуждаят от диета с високо съдържание на калории и протеини за укрепване на костите и мускулите. Възрастните кучета се нуждаят от храна с по-ниско съдържание на калории, за да поддържат теглото си, а тези с напреднала възраст може да се нуждаят от по-лесно смилаема храна с повече фибри, за да се справят с храносмилателните проблеми.

Когато става въпрос за хранителните навици на кучетата, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Първо, кучетата се нуждаят от диета, която е богата на протеини и мазнини и бедна на въглехидрати. Това е така, защото телата им са създадени да усвояват и използват тези хранителни вещества по-ефективно, отколкото въглехидратите. Второ, кучетата се нуждаят от балансирана и пълноценна диета. Това означава, че тя трябва да съдържа всички основни хранителни вещества, от които кучето Ви се нуждае, за да бъде здраво. Трето, кучетата трябва да се хранят на малки порции през целия ден, а не на едно голямо хранене. Това помага да се предотврати наднорменото тегло или затлъстяването.

Има няколко неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че кучето Ви получава правилния вид и количество храна. Първо, консултирайте се с ветеринарния си лекар за това какъв вид храна е най-подходяща за Вашето куче. Второ, прочетете етикетите на храните , за да се уверите, че те отговарят на хранителните нужди на домашния Ви любимец. Трето, хранете кучето си на малки порции през целия ден вместо на едно голямо хранене.