Хранителни навици на котките 10 неща, които Вашия любимец иска

Хранителни навици на котките 10 неща, които Вашия любимец иска

Вашата котка има някои специфични хранителни нужди, които са важни за цялостното й здраве и благополучие. Като отговорен собственик на домашен любимец е важно да сте наясно с какво трябва да се храни тя, за да бъде щастлива и здрава. Ето някои неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за хранителните навици на Вашата котка:

Котките са месоядни животни, което означава, че за да оцелеят, те се нуждаят от животински протеини в диетата си. Следователно , диета само с растителни храни няма да осигури хранителните вещества, от които се нуждае котката Ви. Животинските протеини могат да се получават от различни източници като птици, риба, говеждо и агнешко месо.

Котките се нуждаят и от определени витамини и минерали, които се съдържат в животинските тъкани. Тези хранителни вещества включват таурин, аргинин, витамини А и D и ниацин. Тауринът е аминокиселина, която се среща само в животинските тъкани и е от съществено значение за нормалната сърдечна дейност, зрението и възпроизводството при котките. Аргининът е друга аминокиселина, която е важна за правилното храносмилане. Витамините А и D са от съществено значение за здравата кожа и козина, а ниацинът спомага за поддържането на здравословен апетит.

В допълнение към животинските протеини, котките се нуждаят и от мазнини в диетата си за енергия и за подпомагане на усвояването на някои витамини. Най-добрите източници на мазнини за котките са в продуктите с пилешко и риба.

Котките се нуждаят и от източник на вода, за да поддържат хидратацията си. Водата помага за регулиране на телесната температура, подпомага храносмилането и предотвратява образуването на констипация.

Ето и 10-те най важни неща, които Вашия домашен любимец иска да знаете:

  1. Котките се нуждаят от животински протеини и месото било то пилешко, патешко, заешко или агнешко е жизненоважно за тяхното хранене.
  2. Диетата на котката трябва да се състои предимно от месо, с малко мазнини и много малко въглехидрати.
  3. Котките обикновено се хранят няколко пъти на ден с по-малки порции, а не един или два пъти - с големи.
  4. Котките предпочитат да ядат прясна храна, но при наличие на вкусна консервирана или суха храна те също я консумират с удоволствие.
  5. Храната на котката е важна за цялостното ѝ здраве. Високо смилаемите храни са по-лесни за храносмилателната система и помагат за предотвратяване на различни здравословни проблеми.
  6. Котките се нуждаят от достъп до чиста и прясна вода по всяко време. Водата спомага за нормалното функциониране на храносмилателната система и предотвратява дехидратацията.
  7. Някои котки обичат да си играят с храната, преди да я изядат, така че не се притеснявайте, ако котката Ви не изглежда заинтересована да яде веднага.
  8. Котките имат естествен инстинкт да се крият, когато ядат, така че не се изненадвайте, ако котката Ви отнесе храната си в друга стая, за да се храни на спокойствие.
  9. Ако храните котката си със суха храна, не забравяйте да я допълвате с мокра храна или вода, за да я поддържате хидратирана.
  10. Най-важното е да слушате котката си! Ако тя не яде достатъчно или изглежда незаинтересована от храната си, посъветвайте се с ветеринарния си лекар каква може да е причината и как можете да помогнете на животното.

В заключение е важно да помните, че котките имат особени нужди за хранене, които следва да се отчитат, за да бъде гарантирано цялостното им здраве. След като отделите време да разберете какви са нуждите на Вашата котка, ще можете спокойно да избирате храни, които са полезни и вкусни. Най-важното е да осигурите на котката си хранителните вещества, от които тя се нуждае, за да живее дълго и щастливо.